Exciting times.


The ideas, thoughts and actions in life are just like riding Skyline at Storm-Lo: find the flow and enjoy the ride!

SingleSpyder.

divendres, de febrer 04, 2011

Moots MootoX 29er Single Speed Custom Design Part I: El cuadro

La història d´aquest cuadro comença el passat octubre del 2009. Lagranevasio portava ja mig any pedalant amb la seva Vicious Cycles single speed y forquilla rígida. Quan sortíem plegats em sorprenia tot el que ell era capaç de fer i tot i portar un sol pinyó.

Durant aquests sis mesos parlàvem casi a diario sobre les "sensacions" de rodar en single. "Sensacions" difícils d´explicar, però que cada dia eren millors, fins arribar a un dia en el que Lagranevasio decideix desmuntar les dues dobles suspensió que té a casa. Li insisteixo que torni a provar de pedalar amb una de les dobles (penso que està bé comparar les "sensacions" de rodar amb una doble 26" i amb una single, mig any després de pedalar única i exclusivament amb la single). La resposta va ser clara: "La bici va bé, però prefereixo la single!"

Això doncs comença la recerca de la meva 29er single speed.

La decisió no era fàcil. L´acer m´agrada molt, però valoro molt el fet de que la bici estigui sempre amb perfecte estat, i està clar, que la pintura d´un cuadro d´acer pateix amb el pas dels Km. El titani es l´únic material que es manté "inalterable". A més, després d´haver-ne tingut vàries, sabia que no m´equivocaria.

tenia clar com havia de ser el cuadro:

-Pipa cònica
-Ebb (caixa excèntrica)
-Suport fre darrera post-mount
-Belt Drive (corretja de transmissió)

Una de les decisions més importants a pendre tractànt-se d´una single seria escollir el métode per tensar la cadena. EBB o sliding-dropout.

Hi ha opinions per tots els gustos i cadascún dels fabricants als qui vaig fer la pregunta aconsellavan un o l´altre. Està clar que cap dels dos sistemes és "perfecte".

 A favor de l´EBB està la facilitat de tensar la cadena. Els inconvenients són que al tensar la cadena es modifica la posició sobre la bici i la distancia entre la caixa de pedalier y el seient.
A més, amb l ús poden aparèixer sorolls en la caixa de pedalier. Estéticament es la millor opció.

Sliding dropout: dificultat per centrar la roda i alinear el disc. Estèticament resulta una mica "aparatós".

Una altre opció igualment vàlida es la de muntar un tensor. Aquesta opció no falla mai, però "trenca" amb l´estètica que ha de tenir una single...Simplicitat!

Comencem a veure opcions: Moots, IF, Seven, StrongFrames, Sycip, Eriksen,etc...

Consulto a vàries marques i sembla ser que ningú fabrica cuadros amb les especificacions que jo vull. La marca que fabrica cuadros amb pipa cònica no construeix cuadros compatibles amb corretja, i el fabricant que fabrica cuadros compatibles amb corretja no fabrica cuadros amb caixa de pedalier EBB. Sembla que tot no podrà ser!

Envio un mail a Linskey. Es l´únic fabricant capaç de fabricar un cuadro com el que jo vull. Quin es el problema? 4.500€! 4.500$ per un cuadro Linskey...ni boig!

Finalment, al març del 2010 contacto amb l´Steve Potts. Ell pot fabricar un cuadro amb EBB i corretja. A més, també fabrica forquilles d´acer (sempre he tingut clar que jo vul una forquilla de suspensió, però en aquest cas, hagués demanat una forquilla rígida).

Envio els diners el 13 de maig (el dia del meu aniversari). Tres mesos més tard (meitat d´agost) hauria de rebre el cuadro. Passen els mesos i l´Steve no respon cap mail. Arribem al tercer mes...i res de res...segueix sense respondre els mails.

A meitat de setembre aconsegueixo una resposta. La resposta es: "encara trigaré dos o tres mesos més...."???!!! Això sí, durant aquest temps mitjançant el seu blog puc veure les seves "escapades" de pesca.

Aconsegueixo que a finals de setembre em torni els meus diners. Steve Potts és una etapa tancada. Li desitjo des d'aquí el millor en l´apassionant món de la pesca!!!

Una de les característiques indispensables per a mi era que el cuadro fos compatible amb corretja, i si hi ha una marca mítica especialitzada en cuadros d´aquest tipus es "Spot Brand". Cuadros amb uns acabats més senzills que un Moots però amb un preu bastant inferior.

L´avantatge principal de la corretja es que no té manteniment. Res d´oli...mai més!!!
A més, la corretja no s´estira!


O comprava un cuadro compatible amb corretja però amb uns acabats "discrets" o bé comprava un Moots (la meva marca preferida) i renunciava a la corretja.

El Moots no tindrà corretja ni EBB. Serà un cuadro "convencional" amb sliding dopout. A mi l´sliding dropout no m´acaba d´agradar, però com molt bé diu el importador alemán de Moots: si ells han decidit apostar per l´sliding dropout es perquè estàn segur que es el millor sistema".


El cuadro tindrà únicament "passacables" pel fre del darrera. Res més.

En quan a la geometria, el tub superior havia de tenir la mateixa longuitut que el de la meva Moots actual, una mica més de slooping (perque tingués un aspecte una mica més modern) i una geometria compatible amb forquilles de 100mm (les geometries de sèrie que fa Moots estan pensades per forquilles de 80mm)



Espero que us agradi!

3 comentaris:

  1. Prèvies de gala, per a una "posta de llarg" de gala.

    MTB, MTB, MTB.

    ResponElimina
  2. Ui, deu meu que lleig aquest cuadre ;-)
    Fnatastic, quina bona pinta.
    Quina relacio muntaràs?

    Per cert, no coneixia Spot Bran, precioses també, i la d'acer, quin descobriment! Molt fines.

    ResponElimina
  3. Un tram de molts dies aquest darrer per poder tenir la teva 29" i SS.

    Ara però l'espera queda enrere i únicament es veu el proper dia de l'estrena.

    Pla de la Calma propera cita amb la Moots Mooto-X SS.

    MTB, MTB, MTB.

    ResponElimina