No menys que cap la MTB s'en ha beneficiat. Han creat un monstre capac de desenvolupar musculatura especificament depenent de les seves sol.licitacions i necessitats esportives, pero no nomes a nivell general sino personalitzat depenent de les caracteristiques musculars personals de cada individu. Aixo es l'abans i el despres en el confeccionament d'un entrenament.
COM FUNCIONA?
Quan nosaltres decidim contraure un muscul voluntariament, el cervell a traves d'un impuls nervios electric ho porta a terme. A traves del Nervi motor que s'origina en el nostre cervell i va fins al muscul , va invertint la polaritat de les cel.lules a traves de les quals va passant.Al final d'aquest recorregut la informacio es canalitzada a traves d'un neurotransmisor anomenat (acetilcolina), que a l'interior del muscle produeix un fenomen complexe que provoca la CONTRACCIO MUSCULAR, de la fibra sol.licitada.
Quan estimulem un muscul electricament com pot ser amb Compex, el que passa es que l'impuls no prove del cervell sino de l'aparell, i actua al final del recorregut explicat abans, el nervi motor arriba al muscul en un punt anomenat "punt motor", a partir d'alla es ramifica con una teranyina per tot el muscul per a donar impuls a totes les fibres que componen el muscul. A traves d'un electrode col.locat en el punt motor conseguim que el 100% de totes les fibres es contraguin, ja que es a partir del punt motor que donem alimentacio a totes les fibres musculars del muscul sol.licitat.
Si l'electrode esta perfectament posat en el punt motor correcte, podrem experimentar una contraccio perfecte del muscul, sense dolor. Si l'electrode no esta col.locat en el punt motor, podrem experimentar una sensacio de corrent que crema i que no es contrau el muscul, pot variar de mil.limetres la seva col.locacio.
La fisiologia de la contraccio i del metabolisme muscular ens porta a una classificacio de fibres musculars ( les LENTES, les RAPIDES, i les INTERMITJES). Evidentment us podeu imaginar que el muscul de la parpella es un muscul extremadament de fibres rapides, es contrau milers de vegades en un dia i quasi no ens n'adonem. Els musculs que fan de columnes puntals de la nostra esquena i ens fan aguantar drets i han de trballar durant tot el temps que estem de peu, son musculs lents i amb contraccions molt llargues en el temps.
Tots els musculs tenen tanpercents diferents de fibres lentes i rapides depenent de la seva "feina otorgada", pero les fibres intermitjes juguen un paper important, depenent del nostre entrenament les podem transformar en lentes o rapides son comodins.
Compex Technologies, Inc., no ha fet res mes que dissenyar repeticions d'impulsos, de diferents duracions en cada contraccio, per tal d'aconseguir l'adecuada per a cada muscul, depenent de les seves caracteristiques electriques de contraccio, i poder transformar les fibres intermitjes en Rapides o Lentes depenent de les caracteristiques musculars que cada esport requereixi.
Sembla senzill oi?.
COMPEX I MTB
A part del treball biomecanic i tecnic que podem fer en un entrenament, podem millorar l'eficiencia muscular mitjancant la EMS ( estimulacio electrica muscular).
Son molt extensos els beneficis d'un treball amb Compex durant un entrenament per a MTB, pero nomes n'anomenare els mes importants:
- Permet a través dels seus programes combinats de Forca i Resistencia , adaptar al muscul a terrenys combinats plans i de grans denivells.
- Permet treballar la força explosiva del muscul (volum muscular) sense cap patiment cardiac (hipertrofia).
- Es possible treballar a altes frequencies durant temps molt perllongats , cosa que no es possible activament ja que causaria molt mes rapid la fatiga fisica i mental i reduiria l'eficiencia del treball muscular.
-Ens permet gracies las seus programes de recuperacio muscular al final de la sessio, l'eliminacio d'acid lactic i altres toxines, segon, un proces d'oxigenacio que contribueix a una recuperacio molt millor del muscul. Tercer, l'efecte endorfina(mecanisme natural anti-dolor), calma dolors associats a l'entrenament, i finalment l'efecte relaxament provoca efectes antiespasmodics. Donc, aconseguim una recuperacio de l'esforc en optimes condicions.
Tots els programes del Compex referents a forca, resistencia, o explosivitat, inclouen 5 nivells en termes d'intensitat en el treball imposat. No es bona idea que comenceu a nivells molt alts, cal una progressivitat, i donar al muscul el temps que necessita per adaptar-se a cada nivell.Pero sempre utilitzant el nivell maxim on veiem que tot el muscul es contrau i sentim no -dolor pero si gran contraccio muscular i potser amb "dolor" pero propi del treball muscular, i que tots identifiquem com aquest.
MECANICA D'APLICACIO
Un entrenament professional per a un genet, consta de dues parts generals, una d'entrenament especific muscular que podriem utilitzar el Compex com a eina principal, i una altra part d'entrenament general on mantindriem el reforc muscular, i estirariem.
Podem combinar les sortides amb dies d'entrenament a casa, tambe podem fer els dos en un dia pero sempre primer la sortida i despres el Compex, aixi no farem una sortida amb una musculatura fatigada.
Tambe podem utilizar el programa "warm-up" per a escalfar abans d'una sortida.
Tots tenim caractéristiques musculars diferents, i no es prou perfecte que una maquina funciones igual per a tothom, es per aixo que el model de Compex Mi, porta un electrode que permet detectar les qualitats musculars de cadascu i personalitzar-ne l'entrenament.
Aquest sensor Mi abans de comencar qualsevol sessio sondeja el grup muscular seleccionat i ajusta automaticament els parametres de l'estimulador Compex a la zona escollida. Nomes per a programes de treball de grups musculars, no funciona el altres programes tipus anti-dolor, estetics,....
Durant el procès que el sensor detecta les nostres caractéristiques podrem veure a l'esquerra de la pantalla una figura que va escanejant-se a mida que el sensor detecta les caracteristiques del nostre muscul, fins que acaba la seva funcio i comenca el programa que em seleccionat per a quell entrenament. El temps de duracio d'aquesta funcio varia depenent del grup muscular seleccionat, pot durar entre 12 i 20 segons, durant esls quals podem sentir "picor". Un cop acabat el test podem comencar el programa escullit.
Tots els programes siguin de treball muscular ( escalfament,forca , resistencia, o recuperacio post esforc) els electrodes els colocarem de la mateixa forma sobre del muscul, nomes varia la funcio de treball seleccionada en l'aparell. Podem trobar un mapa de posicions d'electrodes en el manual Compex molt grafic per a cada muscul, en MTB recomanaria un treball intens del muscul QUADRICEPS, i ISQUIOTIBIALS.La posicio en el quadriceps la podem veure en la foto de l'encapcalament del post.
El cable Mi es conecta indistintament com un altre cable en qualsevol de les entrades de colors que hi han per els altres cables, porta dos electrodes igual que els altres cables pero la seva funcio es escanejar el muscul abans de comencar el programa seleccionat., acabada la seva funcio comencara automaticament el treball muscular.
Tots els programes comencen amb una fase d'escalfament suau (petites contraccions) i despres podem comencar a sentir la primera contraccio , de duracio determinada per a cada programa seleccionat, despres una fase de repos, i sentirem un "bip" que anuncia que la contraccio torna. Es en aquest moment i quan ve la segona que hem d'apujar l'intensitat mentre es contrau i adaptar-la a una maxima contraccio. Aixi que sentim el "bip" tambe contraurem voluntariament el muscul sol.licitat per optimitzar el treball i aconseguir la maxima efectivitat en la sessio. Aquest es el secret d'un bon treball, el Compex treballa i nosaltres tambe, quan sentim que la contraccio para, nosaltres deixarem de contraure tambe el muscul.Transcorregut el temps del programa, vindra una fase d'acabament o torna a semblar-se a la fase d'escalfament del principi molt mes suau.
No farem el mateix, i deixarem a l'aparell treballar sol, en els programes de recuperacio post esforc, i veurem que l'aparell fa contraccions molt diferents a les d'un programa de treball. Podem utilitzar aquest programa de recuperacio post esforc sempre que acabem un entrenament a casa o despres d'una sortida.
Adjunto una pauta d'entrenament del Compex que podeu seguir com a guia general, adaptant-la cadascu una mica a les seves necessitats personals i de recorreguts, es combina la forca , la resistencia, i les sessions de recuperacio d'esforc progressivament durant 4 mesos en programes dissenyats per repeticions de 4 semanes, i amb cursa al final. Es un entrenament combinat a diari de Compex i sortida. Podem dissenyar nomes programes de Compex sense sortida.
Espero haver utilitzat un llenguatge prou popular i no massa tecnic per a fer referencia a questions fisiologiques.
Gracies Alba, quina entrada, quin lluxe...ara haurem de recuperar el nostre COMPEX
ResponEliminaGracies, This looks like a great plan.
ResponEliminaUna intervenció esperada aquesta.
ResponEliminaAlba, és un privilegi poder llegir les teves elaborades aportacions.
Aquesta intervenció marca a casa un abans i un després, pel fet de que amb la teva supervisió sí que posarem en marxa el Compex de casa i crec que per a la Betty serà el salt definitiu a la seva elaborada i dilatada "diguin o que diguin" preparació milimetrada dels darrers anys i en el meu cas ara amb la 29" i SS serà un punt molt positiu de millora i repeteixo sense la teva supervisió per a nosaltres no ens és viable posar en marxa aquesta part del projecte on l'objectiu inicial era la recuperació muscular i encara ho és, però seguirem el criteri que ens marquis si penses que podem aprofitar de millorar la potència-resistència via el Compex.
Nosaltres d'entrada no volem condicionar la nostra forma física al Compex, sí però la millora de la recuperació muscular, però sempre estem oberts a la millora d'altres aspectes si anem agafats de la teva ma, si no ho deixarem per una altra vida.
Alba, que bé, que bé, que bé.
Tots els nostres dubtes i pors a l'hora de posar-nos en "mans" del Compex queden enrera sabent que ets tan propera.
ResponEliminaEn continuarem parlant, segur, per a nosaltres acabes d'obrir tot un món a una "dimensió desconeguda".
Marcal i Betty, l'unica cosa que diferencia el programa de recuperacio post esforc dels altres del Compex es que la frequencia de les contraccions es mes alta, per tal de conseguir un "bamboleig" del muscul i el relaxi. La col.locacio dels electrodes es la mateixa per a tot s els programes del Compex. Nomes cal practicar la col.locacio dels electrodes en el muscul que volem treballar, en aquest cas el Quadriceps, i aplicar-li el programa que volgueu. Si voleu el primer dia ho podem fer via Skype i us ho superviso. Cal dir tambe que, despres de 15 anys de treballar el quadriceps amb compex, la meva conclusio es que: el volum obtingut amb el treball d'electroestimulacio es mes gran i rapid que amb un treball actiu persinal, PERO, la qualitat de la fibra muscular obtinguda es un xic pitjor. Aixi que fluixet, jo us diria que utilitzessiu el Compex com a complement, tot i que no esta gens malament fer-ho a diari, pero mai com a substitucio d'un treball actiu de forma radical.
ResponEliminaAnims, i espero que us hagi servit de coneixement fisiologic l'entrada, no esta gens malament saber que passa alla dins quan electrestimulem, si mes no el coneixement de les coses no fa nosa.