Exciting times.


The ideas, thoughts and actions in life are just like riding Skyline at Storm-Lo: find the flow and enjoy the ride!

SingleSpyder.

diumenge, de desembre 19, 2010

Les tendinitis.....també a MTB!.

Qui més qui menys ha sentit a parlar de les famoses tendinitis, a mi m'agrada parlar d'aquesta patologia per què era el meu cavall de batalla quan exercia de fisio, era un repte, intentar vèncer la tendinitis sense que l'esportista entrés en "delirium tremens" per síndrome d'abstinencia del seu esport, ja que requereix d'un periode de repòs quasi sempre.

Hi han tres tendinitis típiques que el ciclista de MTB pateix o pot patir al llarg de la seva trajectoria ciclista.

La tendinitis de la banda ileotibial, la del tendó rotulià, i la del tendó d'Aquil.les.

Banda Ileotibial

Malgrat la bicicleta sigui un dels esports mes inofensius per a l'articulació del genoll quan s'en fa un bon ús, apareix aquest problema.Es crea quant un debutant de l'esport comença l'activitat amb massa intensitat, o quan un ciclista experimentat força massa els entrenaments en el kilometratge, o amb una marxes massa pesades, o la tala de la bici no es l'adequada, es crea una mala posició en la pedalada ón els genolls s'obren enfora.

El què passa es el seguent:

Els extrems del múscul (part tendinosa) de la cuixa, s'irriten per stress,quan estan sobresol.licitats, degut a una carrega excessiva en la pedalada. Segurament tots heu pogut experimentar en un moment de sobreesforç aquesta posició de defensa per uns instants on els genolls s'obren, i si es perllonga en el temps apareix la lesió.
Apareix dolor a la palpacio a punts del mal.luc i al genoll.

El tractament és fisioterapia, periodes de gel i repòs i una tornada a l'activitat de forma gradual, i tandes d'estiraments abans i després de les sortides.
Igual o més important que el reste de tractament és un anal.lisi de la postura del ciclista, ja que normalment els genolls van enfora si el sillonet de la bici està massa baix.

El tendó rotulià

Aquesta tendinitis és rara en ciclistes de MTB, però està vinculada a un sobreentrenament, o a l'activitat en el gimnas que el ciclista realitza per a complementar la millora en el seu rendiment, com córrer, o peses....
El que passa es el seguent:
el tendó que passa per sobre la ròtula, (tendó rotulià), actúa en l'extensió del genoll, (quan estirem la cuixa), si no escalfem bé abans de llargs recorreguts, o abans de fer peses o córrer, la sobresol.licitació en fred del tendó fa que per stress s'inflami i es creii la tendinitis.

També requereix de repòs, de fisioterapia, i d'un retorn a l'activitat de forma gradual, molt suau, ja que aquesta tendinitis tendeix sempre a la cronificació.

El tendó d'Aquiles

Aquest problema apareix en ciclistes professionals que recorren llargues distàncies en ascens de peu, o "sprints", o en ciclistes ocasionals que pedalen en marxes molt pesades sobrecarregant el tendó, o quan la traba dels clips està molt anterior en les botes i per la posició del peu posem en molt stress el tendó d'Aquiles.

Apareix dolor a la palpació del tendó.

Es tracta amb estiraments, i gel, i si es molt severa amb fisioteràpia. Però també és molt important la tornada a l'activitat de forma molt gradual.


Personalment penso que si parlem de prevenció de les tendinitis, en ciclistes que dediquen gran part de la seva vida a la bicicleta MTB, tant important és fer un bon escalfament,amb estiraments, com analitzar detingudament si la postura en la bici és la correcta. Una mala posició de qualsevol dels nostres segments del cos,durant llargues pedalades, sempre acaba estressant-se i per sobresol.licitació s'inflama i apareix la tendinitis.

Segurament tots sou prou experts per saber quins son els estiraments que heu de fer abans de pujar a la bicicleta,però per si les puces, us en faré un recull a la pròxima.

Bon Nadal!

6 comentaris:

  1. Bon Nadal i un bon present, és el que és aquesta crònica.

    Un sender amb nom propi, com és el de la prevenció.

    Crec que tots cuidem, mirem d'evitar aquestes simptomatologies, però és evident que la manera de fer-ho, la forma de com fer-ho, amb les teves exposicions garantirà que si han de venir no sigui perquè no haguem fet tot el possible perquè no siguin.

    Una bona dosi de seny sempre és una ecel.lent aportació a aquest espai, això és el que aportes Alba, seny.

    I el més important, tenim temps per tot, i així ho demostra aquest espai amb les dues intervencions "VS", però el que fem sempre és, pedalar, i la teva crònica és això pedalar, pedalar i més pedalar.

    Mtb, MTb, MTB.

    ResponElimina
  2. Bon Nadal Alba!

    I look forward to your next post regarding stretches. I am ashamed to say I get on the bike cold to often. Now I am getting older I will not be able to get away with no warm up or stretching.

    Mickey

    ResponElimina
  3. Feliz navidad a todos.
    Estiramientos yo también tengo que plantearme el hacerlos, es una asignatura pendiente.

    ResponElimina
  4. Bueno, yo no puedo decir que no tenga la información cerca.....y aun así, me cuesta, no se porque, pero si estiro en situaciones muy puntuales....salidas en el Donaldson, salidas en grupo, pero en cambio si salgo solo no, es como si los estiramientos los hiciera en los primeros KM sobre la bici....y se que es un error.

    ResponElimina
  5. Hem de posar fil a l'agulla.

    Jo des de que surto amb la 29"-SS, després de sortir, un dia després mai el mateix dia, els faig, si durant la setmana ara a l'hivern, si fa molt fred, surto un sol dia, repeteixo els estiraments, i em va molt bé.

    Però el que no sé, és si faig els que he de fer, i si els faig bé i tampoc si els hauria de fer dia sí, dia també.

    MTB, MTB, MTB.

    ResponElimina
  6. Benvolguda Alba,
    Quin luxe llegir-te, l'has ben encertat amb aquest tema, doncs no sé perquè els estiraments, sobretot els d'abans d'iniciar la sortida, és allò que tots sabem que hem de fer i que ho deixem per un altre dia, i en el meu cas han anat passant els dies i els anys!
    Esperaré amb gran interès la teva pròxima entrada, per prendre bona nota i passar a l'acció, que com molt bé dius una bona prevenció ens pot evitar moltes lesions.
    Com deia al començar, una aportació magnífica.

    ResponElimina